Midway 2019

Roy van Veen Recensie
Afbeelding voor None

Geen idee waarom regisseur Emmerich deze film wilde maken, want hij voegt niets toe aan de verfilming uit 1976. Wat die mist aan super hippe computer grafics wordt goed gemaakt door geweldige acteurs zoals Henry Fonda, Glenn Ford, robert Mitchum, Robert Wagner en Toshiro Mifune. Midway 2019 heeft wel wat grote namen, maar hun optreden in het verhaal is ronduit beschamend en dat is nog een reden om deze film gewoon te negeren.

Regisseur Emmerich staat al niet bekend om een originele vertelstijl en als hij dan ook nog een uitgekauwde operatie als Midway als uitgangspunt neemt, dan weet je dat hij weinig anders kan dan zijn heil te zoeken in animaties en andere computertechnieken om het verhaal interessant te maken. Daarin slaagt hij geen minuut, want de graphics zijn dermate over the top dat die zelfs een kind van 5 twijfelt aan de geloofwaardigheid.

Over kinderen gesproken: afgaande op de gehanteerde toon in de film moeten 8-jarigen de primaire doelgroep zijn. Dialogen zijn zo eenvoudig en voorspelbaar en historische ontwikkelingen worden dermate plat weergegeven dat je je erover verwondert dat die oorlog nog zo lang moest duren.

De film wordt in de markt gezet als een historisch drama, maar dat is het zeker niet. Er wordt een reeks van bekende gebeurtenissen aan elkaar geplakt als zou dat allemaal een voorbode zijn voor Midway. Die sub-plotten zijn ook nog eens matig uitgevoerd en slecht verteld waardoor de essentie van die gebeurtenissen aan de kijker voorbij gaat of zelfs bewust wordt onthouden.

De slag in de Koraalzee wordt weggezet als een afleidingmanoevre die Amerikanse troepen moest weglokken zodat de Japanners Midway in zouden kunnen nemen. Totale onzin, want de slag in de Koraalzee was onderdeel van een grootschalige Japanse invasie met een eigen strategische doelstelling, namelijk Australië. Het was tevens de eerste zeeslag waarbij schepen elkaar aan vielen, zonder dat ze elkaar ooit zagen. Het was ook de eerste zeeslag waar de Japanners gestuit werden en zodoende een keerpunt in de oorlog.

Midway 2019 is een vertelling waarin oppervlakkig acteerwerk hand in hand gaat met over the top computer-animaties, gebrek aan realisme, feitelijke historische onjuistheden en slechte storytelling die een aantal losse gebeurtenissen in de 2e wereldoorlog in het verre oosten aan elkaar rijgt als zou het één een direct gevolg zijn van het ander. De film duurt ruim 2 uur en is dat is voor die verzameling clichés een enorme zit en echt zonde van je tijd.

Van 1 tot 5 sterren: *.


delen: