Leon Moorman grijpt naast FunX award

Recensie
Afbeelding voor

Akwasi won woensdag de FunX Power Award. Andere prijzen waren er voor Boef, Frenna, Numidia en Bilal Wahib. Een bittere pil voor Leon Moorman, die de afgelopen jaren zo'n beetje alles won wat er maar te winnen viel.

De Power Award is een prijs die wordt uitgereikt aan iemand die een belangrijke maatschappelijke bijdrage heeft geleverd. De prijs gaat dus aan de neus van de geboren Drent voorbij. Moorman: "Mijn liedjes gaan over gelijkwaardigheid, vriendschap en verbroedering en dat leeft blijkbaar onvoldoende bij die doelgroep."

Moorman lanceert in november zijn album D-Pop, een verzameling van 13 Drentstalige popsongs. Zingen in een dialect is niet voor iedereen even toegankelijk. Moorman ziet dat anders: "We luisteren allemaal de hele dag naar teksten in vreemde talen. Van sommige begrijpen we de betekenis, van anderen denken we de betekenis te begrijpen en soms neuriën we alleen de klanken. Ik zong vroeger liedjes van Eros Ramazzotti mee, zonder dat ik één woord Italiaans sprak. Maar zijn stem en muziek deden wat met me en dat is het enige dat telt."

Gaat Moorman nu hij naast die Power Award grijpt nog iets aanpassen: "Drentse broederschap is wie ik ben. Ik heb weinig gevoel bij geweld, dus daar zal ik nooit over zingen. Mijn liedjes gaan over liefde en verbroedering, want dat geeft me energie en daar sta ik iedere dag voor op."

Net voor de zomer lanceerde Moorman Moonshine, met een vrolijke clip waarin vriendschap door de jaren heen centraal staat. Het nummer is een succes in Noord- en Oost-Nederland en wordt regelmatig op de landelijke radio gedraaid. Een goede opmaat naar de nieuwe single begin november en het album 3 weken later.

De in Zwolle woonachtige geboren Drent: "Ook de nieuwe song is geen kanshebber voor een FunX Power Award, want die gaat over een meisje en liefde. Het is wat zoet, of eigenlijk heel zoet, maar zo ben ik nu eenmaal. We gaan in de videoclip ook niet iemand schoppen of zo. Nee, ik blijf gewoon lekker bij verbroedering en dat ga je in de clip terugzien."

Moorman maakt moderne pop-muziek in een dialect dat in Noord- en Oost-Nederland en delen van West-Duitsland gesproken wordt, maar in de Randstad niet altijd even goed wordt begrepen. Over die bijzondere keuze: "De meeste muziek in dialect is rock of meer country-achtig. Veel daarvan vind ik geweldig, maar zelf maak ik liever pop.

Natuurlijk experimenteer ik met andere stijlen. Ik maakte daarom voor een TV omroep een serie covers met daarin liedjes van de jaren '70 tot nu. Ook 'Jongen van de Straat' van Lil Kleine bijvoorbeeld."

Op weg naar de lancering van D-Pop is Moorman druk: "Ik zit nu midden in repetities voor een live optreden voor NPO5 morgen. Overmorgen doe ik een grote show in het theater met mijn hele band, dus dan zijn we met zijn zessen. Zondag heb ik opnames voor het cultuurprogramma Kolkend op RTV Drenthe, want daar ben ik huisartiest. Het is hard werken, maar ik vind het prachtig en ben op deze manier dolgelukkig."


delen: