9/11: Weet jij nog waar je was?

Roy van Veen Ondernemen
Afbeelding voor

Het gaat over die aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001. En ja, ik weet nog waar ik was. En ik weet ook nog precies hoe ik het hoorde.

Op kantoor van mijn e-commerce software-startup in Zwolle bracht ik een klant naar de parkeerplaats. Op de weg terug naar mijn werkplek checkte ik mijn email op mijn - toen super hippe - Palm Treo Smartphone. Het nieuwste bericht kwam van mijn collega Peter en had een foto als hiernaast (niet deze maar wel dit idee: gast op flat met een vliegtuig vlak achter hem) met daaronder de tekst "Heeft iemand iets van mijn broer gehoord, dit is de laatste foto die ik van hem heb."

Peter deed front-end werkt (HTML indertijd), was een meester met pixel-art (top-guru deluxe) en was zeker en vast een hardcore 4Channer. Bovendien had hij altijd wilde en super actuele visuele grappen. Ook dit was vast een grap, maar ik kon hem niet plaatsen.

Ik liep door de keuken naar boven, achter de receptie langs en zo naar de programmeurs op de 1e verdieping. Daar was het druk en onrustig en ik begreep niet precies waarom.

Er werd een beamer aangesloten en in no-time stond CNN op de muur. Ik zag het WTC en daar kwam rook uit, maar wist niet wat er aan de hand was. Mijn collega Richard van DEV legde het uit, maar werd onderbroken toen mijn mobiele telefoon ging.

Het was een telefoontje van de directeur van een medische groothandel die al wat jaren klant was. We wisselden wat woorden uit, maar hij hing direct op toen zijn secretaresse inbrak en hem vertelde wat er aan de hand was.

Mijn aandacht ging terug naar het bewegend beeld. CNN liet zien dat er eerder een vliegtuig in het WTC was gevlogen.

Een vliegtuig?

Holy shit!

Weer ging mijn mobiel. Wim, van onze koeriersdienst. Broer van Richard: "Heb je het nieuws gevolgd?" Ja ... en toen klapte het 2e vliegtuig erin. Ongeloof. "Was dat een ander vliegtuig" vroeg Wim, inmiddels op de speaker.

We hadden geen idee.

Ja dus. Nog altijd moeilijk te bevatten.

Ook niet te bevatten is de snelheid waarmee ik die eerste afbeelding op de mail kreeg. Die kreeg ik al vlak nadat het eerste vliegtuig het WTC ingevlogen was en ruim voor de 2e. Ongelofelijk hoe snel het menselijk creatieve brein soms werkt.

Het is nu bijna 20 jaar geleden en ik weet eigenlijk nog steeds niet of Peter wel een broer heeft.


delen: